BAŞLANGIÇTAN GÜNÜMÜZE SAAT
- yesimkockaya
- 25 Eki 2020
- 3 dakikada okunur

Saat hem fiziksel bir aygıt hem de soyut bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.
İlkçağ düşünürü Aziz Augustinus, 5. yüzyıl başlarında zaman hakkında yazdığı satırlarda şöyle demektedir:
“Zaman nedir? Kim bir solukta açık seçik yanıtlayabilir bu soruyu? Zamana akıl erdirebilecek, bu konuda tek bir söz söyleyebilecek biri var mı? Oysa her gün, zamandan laf eder dururuz; hem de çok iyi bildiğimiz bir şeyden konuşuyormuşcasına. Zamandan, anlıyormuşuz gibi söz ederiz, başkası zamandan söz ederken anlıyormuşuz gibi dinleriz onu. Peki, nedir öyleyse zaman? Sormazsanız, biliyorum; sorarsanız, bilmiyorum...”
İnsanoğlunun zamanı öğrenme ihtiyacı ile geçmişten günümüze bir çok saat çeşitleriyle karşılaşmaktayız.
1.Güneş Saati

Mermer, taş veya madeni bir zemin (kadran) üzerine çizilmiş olan saat çizgileri ve bir çubuğun bu saat çizgilerinin üzerinde oluşturduğu gölgesi
Saat, ilk defa MÖ 4000'lerde Mısır'da kullanılmaya başlanmıştır. Mısırlılar, Güneş'in her gün doğup batışına göre dik duran bir cismin güneşin geliş açısına göre oluşturduğu gölge boyuna bakarak saati hesaplıyorlardı.
Ancak geceleri ve kapalı havalarda güneş saati kullanılmadığından dolayı başka arayışlara geçilmiştir. Bu arayış sonrasında su saatleri ortaya çıkmıştır.
2.Su Saati

Tek çanaktan oluşan, içi su dolu ve altında bir delik olan çanağın içinden dışarı su boşaldıkça içindeki işaretler zamanın geçişini gösterir.
Havanın kapalı olduğu günler ile akşam vakitlerinde bile saatin izlenebilmesini sağlayan su saatleri icad edilmiştir.
3.Mum Saati

Kral Alfred’in buluşu olan mum saati eşit aralıklara bölünmüş bir mumdan oluşuyor. Mum yandıkça zamanın geçişi ölçülebiliyor.
4.Kum Saati
Sürekli zamanı ölçmek için değil, belirli bir sürenin başlangıcını ve bitişini göstermek için kullanılmıştır; kiliselerde dua süresi, gemilerde tayfaların nöbet süresi ya da gemilerin hızlarının belirlenmesi.
5.Mekanik ve Sarkaçlı Saat

İlk olarak manastırlara özgü olan mekanik saatler, 13.yüzyıl sonlarından itibaren çan kuleleri, katedral ve saraylarda görülmeye başlanmıştır. Okuma yazma oranının düşük olması sebebiyle halkın saati anlayabilleceği çan sesleri vardı. Sarkaçlı saatler sürekli olarak kurulma ve tamir ihtiyacında olduğu için fazlasıyla zahmetliydi.
6.Kurmalı Saat

Alman kilit ustası Peter Henlien, tarihte bilinen ilk kurmalı saati üretti. 16. yüzyılda cep saatleri toplumun üst kesimlerinin kullandığı bir aksesuara dönüşmüştür. Bir takı olarak görünüyordu ve mücevher değerinde idi. Bu ilk cep saati “Nürenberg Yumurtası” diye tanımlanmaktadır.
7.Kol Saati

Kraliçe Caroline Murat’ya ait olan ve ilk kol saati olma özelliğini taşıyan saat, günümüze kadar gelebilmiş değil.
1810’da Napoli kraliçesi için tasarlanan ilk kol saati Abraham Louis Breguet tarafından yaratılırken, seri üretime geçilmesi uzun yıllar sürüyor. Ancak burada takılan kol saati işlev amaçlı değil süs amaçlı idi.

1868 yılında İsviçre’nin en önemli saat markalarından biri olan Patek Philippe tarafından Macaristan Kontesi Koscowitz için yapılan kol saati

Brezilyalı havacı Alberto Santos-Dumont adını taşıyan Cartier Santos
Başlangıçta sadece kadınların kullandığı kol saatleri I. Dünya Savaşı sırasında erkekler arasında da yaygınlaşmıştır. Cartier, 1904’te saati Dumont için tasarladı ve kesinlikle ilk kez bir amaç için üretilen pilot saati oldu.

Rolex “Oyster”
1905’de Wilsdorf & Davis Ltd. adlı saat firması kurulmuş ve sağladığı başarı sonrasında firma 1915’de adını Rolex olarak değiştirmiştir. Rolex 1926’da ilk su geçirmez saati olan “Oyster”ı üretmiştir.
II. Dünya Savaşı’ndan sonra 1957’de ilk elektrikli kol saati Amerika’da Hamilton Watch Company tarafından yapılmıştır.
1969’da ilk otomatik kronograf Omega tarafından üretilmiştir.
1975’te çok fonksiyonlu ilk dijital saat ile 1988’de alarm, kronograf ve zaman fonksiyonu bir çip tarafından kontrol edilen ilk akıllı analog Quartz saat, yine Seiko tarafından piyasaya sürülmüştür.
Bir çok saat tasarımı ortaya çıkarak gelişim göstermiştir.
8.Akıllı Saat

Giyilebilir teknoloji ürünlerinden olan akıllı saat bir bilgisayar sistemi ile entegre edilmiş kol saatidir.

Görme engellileri için tasarlanmış Dot Watch yani "nokta saati", adını görme engelliler için geliştirilmiş Braille alfabesinin noktacıklarından alıyor.

Günümüzde dijital saatler cep telefonlarında, beyaz eşyalarda, araçlarda vb. yerlerde kullanılmaktadır. Saatler ise bir aksesuar olarak seçilen markaya göre bir statü sağlıyor.
Instagram: @1yazi1illustrasyon
Comments